Conceptes bàsics de la mescla

Conceptes bàsics de la mescla

La producció musical a l’abast de tothom

El darrer procés on encara es poden prendre decisions importants sobre cada un dels elements d’una cançó per separat és la “mescla”. Un cop mesclada, la cançó ja és un sol arxiu resultant de totes les pistes. En aquest article vull exposar alguns conceptes bàsics sobre la mescla. Conceptes generals per tenir clars alguns criteris per encarar aquest procés amb arguments. No hi ha cosa pitjor a començar a mesclar sense tenir un mínim guió previ. Millor dit, sí que hi ha una cosa pitjor: treballar en “solo” pista a pista sense tenir en compte com s’integren a la resta i obrir-les totes esperant el miracle. Us explico gràficament una dinàmica de mescla que en la meva experiència com a productor -gràcies també amb els magnífics tècnics amb qui he treballat- m’ha servit de referència.

Mirem aquesta altra foto de la Gemma Planell @tutu_senzubeans del “Negative Megalith #5 de Michael Heizer” (Dia Beacon, Nova York). Què hi veiem en aquesta sala? Veiem una gran i sòlida pedra a la part central, el terra i unes finestres a dalt, a esquerra i dreta per on entra la llum. No deixem la foto i amb aquests elements explicaré el que cal tenir en compte en la mescla d’un tema musical, el que tenen en compte productors i enginyers.

Quin és l’objecte que centra l’atenció d’aquesta sala? La pedra. Pensem que la pedra és la veu, l’element que centrarà principalment la nostra atenció. Però la pedra no s’aguanta sola, necessita un marc i d’un terra que la suporti. Com la veu necessitarà el suport rítmic de la bateria i el terra harmònic i rítmic del baix.

A la mescla podem començar per la caixa que estarà al mig, després el bombo que estaran al mig també, però als greus, apartat de la veu per la banda baixa, marcant el ritme. Després podem incorporar els plats que són els ambients i que donen llum a l’esquerra i dreta, alliberant espai central també. A continuació el baix aportant la seva combinació harmònica i rítmica a la vegada i que, amb el bombo aguantaran tota l’estructura. Finalment els toms, també a esquerra i dreta però ocupen una franja més intermèdia, que no estaran sonant tota l’estona, però quan apareguin que estiguin ben diferenciats espaialment.

 

Ara podem incorporar les guitarres acústiques o elèctriques o ambdues. Tanmateix amb el piano o el piano elèctric. També a esquerra i dreta de la veu sense competir pel mateix espai. Hi haurà moltes combinacions entre guitarres i pianos. Si en la cançó hi ha només una guitarra, considerem enregistrar una segona el més similar possible a l’original i així tenir una guitarra a cada banda de l’estèreo. Com més exacte siguin les dues tomes menys notarem l’efecte de dues guitarres. Com més diferents, serà fantàstic també, però més complementàries han de ser. Si hi ha dues guitarres i un piano, provem diferents solucions, dependrà de l’activitat de cada una, com més actives, més separades les haurem de col·locar. Si tenen poca activitat poden combinar-se sense dificultat.

 

Ara podem afegir textures, els “pad” de sintetitzador. Aquells sons oberts i amples que tenen molt poc protagonisme però que donen textures sonores que fan un efecte emulsionant. Tant poden ser molt subtils a les estrofes o les intros, com generar una gran potència a les tornades com els hammond en un funky o un rhythm & blues.

Mentre anem afegint, anem comprovant com s’integren els elements. Està bé anar prenent algunes decisions com posar compressors als instruments, fer un bus de reverb i assignar els diferents instruments al bus. Està bé prendre decisions en “solo” però sempre, comprovant com encaixen en la mescla d’una manera “musical”. També és moment de tenir una escolta alternativa per comprovar com està funcionant tot, per exemple uns auriculars o un petit altaveu de Mp3. El canvi d’escolta ens donarà informació nova.

 

Finalment podem afegir els vents o cordes o altres elements de seccions.  Seccions de diferents instruments que podem distribuir en el panorama estèreo potser evitant els extrems que deixarem per les guitarres, teclats i ambients de bateria. Segurament l’arranjament haurà previst que no interfereixin gaire amb la veu. Llavors tindran el seu espai per sonar i quan ho facin aportaràn llum en una freqüencia per sobre de la veu.

Practicament ja tenim totes les peces. Hem fet una primera capa. En un disc de diferents cançons, seria el moment de passar a la següent. Hem acabat la mescla? No! és una primera capa. Està bé, en un entorn digital, fer aquesta primera capa amb totes les cançons. En una segona capa ja haurem de fer una passa endavant més: ajustar equalitzacions, compressors, afegir un altre bus de reberb, un bus de delay… queda molta feina a fer.

Sí, queda molta feina a fer, però la tenim ben plantejada, sòlida i avançant en una dinàmica correcta. Només queda recomanar el fet de no obsessionar-se amb les mescles, fer descansos, no treballar molta estona en el mateix projecte que és el millor camí perquè soni pitjor. Repreneu els projectes sempre amb frescor, sentiu música que us serveixi de referència i que us faci vibrar una estona, no oblideu que sou músics!!!. I sobretot, fer còpies de seguretat de tot; li hem dedicat moltes hores i molt esforç!

Author: @tonixucla

Músic, compositor i productor. Director de Microcosmos Produccions. Director de Campus Rock. Professor de Producció Musical a Enti-Universitat de Barcelona.

23 thoughts on “Conceptes bàsics de la mescla

 1. sikis izle says:

  I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really pleasant piece of writing on building up new blog. Tedra Giulio Goddord

  Respon
 2. sikis izle says:

  Great article! We will be linking to this great content on our website. Keep up the great writing. Sibyl Peyton Matilde

  Respon
 3. film says:

  Hello, just wanted to say, I liked this blog post. It was inspiring. Effie Raymund Meagher

  Respon
 4. film says:

  Many thanks very handy. Will share website with my good friends. Cindra Ermin Shushan

  Respon
 5. film says:

  Hey there! I just want to offer you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post. I am returning to your blog for more soon. Tess Farley Yaeger

  Respon
 6. film says:

  Incredible points. Great arguments. Keep up the great effort. Katharine Kendell Arno

  Respon
 7. sikis izle says:

  Really appreciate you sharing this article post. Really thank you! Keep writing. Jillayne Onfroi Audre

  Respon
 8. sikis izle says:

  Very good post! We are linking to this great post on our website. Keep up the great writing. Guinna Frederich Bremer

  Respon
 9. bedava says:

  Well I really enjoyed reading it. This post offered by you is very useful for correct planning. Aindrea Zebulon Eph

  Respon
 10. film izle says:

  I quite like reading through a post that can make people think. Also, many thanks for allowing for me to comment. Danny Tailor Druce

  Respon
 11. full hd tek parça izle says:

  Hi there to every one, the contents existing at this website are truly amazing for people experience, well, keep up the nice work fellows. Latrena Leon Ilarrold

  Respon
 12. hd film izle says:

  Its not my first time to pay a visit this web site, i am visiting this website dailly and take nice facts from here daily. Torrie Marlin Sherline

  Respon
 13. movie online says:

  Here are some hyperlinks to web-sites that we link to mainly because we think they may be really worth visiting. Jillayne Onfroi Audre

  Respon
 14. yabanci says:

  I conceive you have remarked some very interesting points , thanks for the post. Henrieta Codie Gideon

  Respon
 15. yabanci says:

  You have made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website. Karlee Cecil Roswell

  Respon
 16. 1080p says:

  Walking in the presence of giants here. Cool thinking all around! Brandea Gerardo Angelina

  Respon
 17. 720p says:

  Hello there, I found your site by means of Google whilst searching for a comparable subject, your site came up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks. Ema Orson Currie

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *